top of page

Vi möter Birgitta Örne

foto-till-webb-2.jpg
"Mattorna ger en ton som jag tycker om, de bara ligger där och omfamnar rummet"

Birgitta Örne, Birgitta Örne Interior Design AB

 "Med dess vackra mönster av romber skapas en så oerhört tuff kontrast mot t.ex. en antik stol eller en byrå"

Med öga för detaljer och stil har hon formgett hem runt om i världen och förvandlat rum till sagolikt vackra platser att älska. Vi är på väg för att träffa en av landets främsta inredare – Birgitta Örne. Vi får förmånen att hälsa på Birgitta i hennes hem där hon även har sitt kontor. Birgitta har samarbetat med Sicoma i 15 år, i den här intervjun berättar hon om det stora pusslet som läggs när hon inreder ett hem och vilken betydelse mattan har i skapandet.

 

Berätta om dig och ditt företag

- Mitt namn är Birgitta Örne och jag driver företaget Birgitta Örne Interior Design. Jag har varit verksam i den här branschen i lite drygt 35 år och har mitt kontor i Stockholm, närmare bestämt på Östermalm. Jag inreder hem här i Sverige och utomlands. Jag har bland annat gjort två Town house i London, en stor villa på Rivieran, Marbella och i New York. Men framför allt såklart i Stockholm, säger Birgitta.

Vem är din kund?
- Mina kunder är personer som gärna vill ha det fint omkring sig, men som kanske inte riktigt vet hur de ska göra. Jag hjälper dem att få in alla delarna som de önskar men inte riktigt kan se framför sig från början, säger Birgitta.

Hur startar ditt kreativa skapande?
- Jag börjar med att besöka kundens hem för att få en uppfattning om hur projektet ser ut. Jag arbetar alltid nära mina kunder för att lära känna dem. Det är ju inte jag som ska bo där - det är min kund som ska bo där. Jag arbetar lyhört och skannar dem som en liten magnetkamera för att komma fram till exakt vad de vill ha och vad de inte vill ha. Sen är det såklart viktigt om de har barn eller djur för att skapa ett hem som även fungerar praktiskt i deras vardag, säger Birgitta.

 

Berätta om ett projekt som har inspirerat dig
- Låt mig berätta om mitt senaste projekt som jag gjorde åt en familj med två hemmaboende barn. I det här projektet tog kunden hela mitt koncept och då blir oftast resultatet bäst, när man verkligen får gå ”all-in”. Och varenda liten detalj blev så fin. Det var en fantastisk våning, sekelskiftes med mycket stuckaturer och stora kakelugnar. En underbar familj som ville ta in lite antikviteter och för att skapa rätt kontrast, så att det inte blir för mossigt och att det inte ser för gammaldags ut, använde jag mig av en Sisal-matta från Sicoma som heter Broadway. Det är en av mina favoritmattor. Med dess vackra mönster av romber skapas en så oerhört tuff kontrast mot t.ex. en antik stol eller en byrå. Det gör att den gamla byrån eller stolen ser äldre ut tack vare kontrasten med den moderna och tidlösa mattan. Familjen är jätteförtjusta i Broadway-mattan. 

 

- Jag har som sagt arbetat i den här branschen i 35 år och jag kan bli trött på ett specifikt typ av tyg eller ett mönster som man har sett för mycket av. Men inte på Sisal-mattor. De är tidlösa, säger Birgitta.

Hur går det till när du skapar ett rum?
- När jag börjar ett projekt så försöker jag skapa en bild i huvudet. Bilden brukar komma ganska fort där jag får en känsla av - så här ska det vara! Det är ett pussel man lägger, där såklart mattan och varje detalj har en viktig plats, säger Birgitta.

 

- Jag använder mig mest av neutrala mattor från Sicoma, mattor som man kan lägga på vilket golv som helst. Det kan vara ett marmorgolv, ett parkettgolv, en gammal miljö med såpskurade golv eller ett supermodernt nybyggt hus. Mattorna ger en ton som jag tycker om, de bara ligger där och omfamnar rummet. Det är därför de är så lätta att använda för mig som inredare som gör så många olika stilar och har så många olika kunder med olika önskemål. 

Berätta om samarbetet med Sicoma
- Jag arbetar med många olika leverantörer, men jag trivs bäst att jobba med de som ger en fantastisk kundservice. Och Sicoma har en stor plats i mitt hjärta för de har funnits där i 15 år och det är aldrig några problem. Jag uppskattar vårt samarbete väldigt, väldigt mycket, avslutar Birgitta.

Stort varmt tack till Birgitta som ställde upp på en intervju.
 

Besök webbsidan: Birgitta Örne Interior Design AB
Följ på Instagram: birgittaorneinteriordesign

Broadway 2.jpg

Broadway

Vår sisalmatta Broadway är en av Birgitta Örnes favoritmattor hos oss på Sicoma. Upptäck Broadway du också.

Nyhetsbrev
Följ oss och vårt arbete. Välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev här.

bottom of page